Dyner

Hos Max Jessen tilbyder vi et bredt udvalg af dyner i alle størrelser, farver og materialer. Du finder et stort udvalg af sommerdyner og vinterdyner, dobbeltdyner og enkeltdyner. Vi har også et godt udvalg af ekstra lange dyner, som er velegnede til høje mennesker, der ønsker at have fødderne helt dækket af dynen. De fleste mennesker har et ret tæt forhold til deres dyne og ser frem til at kravle under den sidst på dagen. Hvis man følger de gængse anbefalinger, tilbringer man omkring 7-8 timer i selskab med sin dyne hver eneste nat, så det er vigtigt at vælge sin nye dyne med omhu. Det er ikke rart at sove med en fugtig eller svedig dyne! Sommer- og vinterdyner: Den største forskel mellem sommer- og vinterdyner er, at sommerdynerne er lettere og varmere end vinterdynerne. I varmt vejr bør du vælge lette sommerdyner eller endda lette dundyner i stedet for tunge vinterdyner, der tynger dig ned, mens du sover. I koldt vejr skal du vælge varme dundyner eller uldtæpper lavet af uldfibre af høj kvalitet, der holder bedre på varmen end andre typer materiale!
Dyner

Sov godt med den helt rigtige dyne

At vælge det rigtige dunfyld kan være forvirrende. Gåsedun, andedun eller syntetiske fibre? Hvilken isolerer bedst? Og er alle dyner vaskbare? Vi er her for at hjælpe. Udforsk vores brede udvalg - god fornøjelse. Valget af dyne kan være et vigtigt valg. De fleste mennesker har et tæt forhold til deres dyne og ser frem til at krybe ned under den sidst på dagen. Hvis man følger de gængse anbefalinger, tilbringer man omkring 7-8 timer i selskab med sin dyne hver eneste nat, så det er vigtigt at vælge sin nye dyne med omhu. Det er ikke rart at sove med en dyne, der er for varm, for kort eller bare forkert. Hos Max Jessen finder du heldigvis et udvalg af gode dyner fra en række anerkendte producenter, så der er en god chance for, at du finder den rigtige her.


Hvilken kvalitet af dyne har du behov for?

Dun er et naturligt isoleringsmateriale, der har været brugt i tøjindustrien i århundreder. Som fyldmateriale er det både meget blødt og ekstremt varmt. Dun fremstilles af gåse- eller andefjer og består hovedsageligt af bittesmå blommer, som er fæstnet til hinanden med fine fjeraksler. Dunene fanger kropsvarmen og holder den tæt på kroppen, hvor den langsomt kan frigives igen i løbet af natten, når du ikke har brug for den længere. Denne isolerende effekt gør, at du kan opretholde din temperatur hele natten, selv om det bliver koldere udenfor, så længe der er nok dun i dynebetrækket til at yde tilstrækkelig beskyttelse mod kold luft, der kommer ind udefra gennem huller i vinduer eller døråbninger osv.



Dynen er der altid for dig

Størrelsen på dynen er ligegyldig, så længe den er mindst 20 cm længere end dig. Hvis du er 2 meter høj, anbefaler vi, at du vælger en dyne, der måler 220 cm i længden. Ellers risikerer du at vågne op med kolde fødder eller en kold overkrop. Tvillingedyner er også ved at blive populære igen, men de fungerer bedst, hvis du har brug for en dyne i nogenlunde samme varmeklasse. Ellers kan det være svært at gå på kompromis, hvis den ene person altid fryser, og den anden altid har det varmt om natten.






Skal du bruge en sommerdyne eller vinterdyne?

Mange foretrækker at bruge en enkelt dyne hele året rundt, mens andre finder det nødvendigt at bruge to forskellige dyner om sommeren og vinteren. Det er en smagssag, og meget afhænger af temperaturen i dit soveværelse. Hvis du sover med et åbent vindue hele året, er det en god idé at vælge en varm vinterdyne for at undgå at fryse i vinterkulden. Og en varm vinterdyne vil ofte være for varm i de varme sommernætter. I dette tilfælde kan du have brug for både en sommer- og en vinterdyne.


Alt du skal vide om dyner

Hvilket temperaturområde skal den bruges i? Hvilket materiale er bedst egnet til det temperaturområde - gåsedun eller andedun, fjer eller syntetiske fibre? Kan den vaskes? Har den et bolster, og hvad er dets bæreevne? Findes der forskellige typer dyner - kanaldyner, kassettedyner eller punktdyner? Den største forskel mellem disse typer dyner er deres konstruktion. En kanaldyne har kanaler skåret ind i stoffet og fyldt med dun, fjer eller syntetiske fibre. En kassettedyne har to lag stof syet sammen i bunden med kanaler skåret ind i dem. Disse er så fyldt med dun, fjer eller syntetiske fibre. En punktdyne består af et stykke stof, der er syet sammen i hver ende. Denne type konstruktion findes normalt i high-end produkter, hvor der bruges materialer af højeste kvalitet.  Prisen på en dyne hænger tæt sammen med dens kvalitet. De billigste syntetiske dyner koster omkring 150 euro, mens de dyreste gåsedunsdyner kan koste op til 3900 euro. En dundyne af god kvalitet kan sagtens koste op til 1000 euro. En dynes varmekapacitet bestemmes af mængden af luft i dynen; mere luft betyder, at den holder bedre på varmen. Lette og luftige fyldmaterialer som gåsefjer eller dun er mindre effektive til at holde på varmen end tungere syntetisk fyld, men et godt syntetisk fyld kan være lige så varmt som naturligt fyld, hvis de to er lige tykke. Dun og fjer er bløde, lette og meget isolerende materialer, der er velegnede som fyld i dyner. Dun består af tusindvis af fimrehår, der fanger luft og skaber små luftlommer. Det er luften mellem dunene og ikke dunene i sig selv, der giver den bedste isolering. Fjer kan ikke holde på luften som dun og har derfor en dårligere isoleringsevne. Store dun isolerer bedre end små dun; gåsedun isolerer bedre end andedun, fordi de er større i størrelsen. I modsætning til dyner med kunstigt fyld har dyner med naturfyld evnen til at absorbere sved, der frigives fra din krop under søvnen; derfor anbefales det, at du damper din dyne, inden du reder sengen hver morgen. Den bør også rystes regelmæssigt for at undgå, at der samler sig støv i den. Når du lufter en dyne med naturfyld, skal du altid beholde betrækket på for at beskytte den mod skader forårsaget af direkte sollys.