Vedligeholdelse og pleje af dine møbler

Møbelpleje:

Vedligeholdelse og pleje af dine møbler

Ikke to familier slider ens på møblerne. Hvordan bliver møblerne brugt hjemme hos dig? Er der stor trafik af gæster, børn, hunde, katte osv., så vil betræk, maling og lakoverflader slides hurtigere, end hvis du enlig og ikke hjemme ret ofte.

Sollys og dagligt slid

Alle møbler påvirkes af sollys, og selv det mest farveægte kan falme. Møbler udformet i træ, stof og læder bør beskyttes mod direkte sollys. Specielt i vinterhalvåret, hvor solen står lavt og kommer direkte ind i stuerne.

Når vi sidder eller ligger i vores møbler, kommer kroppen i tæt kontakt med betrækket. Sved kan påvirke læder og stof, og visse mediciner kan give øget svedafsondring og ændre svedens kemi. Vær opmærksom på dette, og sørg altid for en grundig rengøring - det forlænger møblernes levetid.

Påklædningen kan også slide på møbelbetrækket. Specielt groftvævet cowboystof, der kan give farveafsmitning eller ridser fra metalnitter og lignende.

Mange familier bruger dagligstuen til måltider, der indtages ved sofabordet foran fjernsynet. Vær opmærksom på, at både læder og stof nedbrydes af fedt fra mad; selv små mængder fedt fra f. eks. popcorn kan starte en nedbrydningsproces. Vælg derfor et betræk med stor slidstyrke og lysægthed, så du skåner læder og stof mest muligt.

Møbler er normalt ikke konstrueret til at tåle belastninger over 120 kg (personvægt). Der findes ingen standard, med er der risiko for større belastning bør du rådføre dig med møbelhandleren.

Følg brugsanvisningen

Her på siden får du gode råd til vedligeholdelse og pleje af alt lige fra lædermøbler og træmøbler til møbler udformet i aluminium og linoleum. Men husk også at læse den brugsanvisning, der følger med, når du køber et nyt møbel – det er vigtig, hvis garantien skal gælde. Et godt generelt huskeråd er, ar alle møbler, der er skruet sammen, skal efterspændes jævnligt. Dette gælder specielt træmøbler, bordben, reoler, køjesenge, sofaben og lignende.

Havemøbler

Polywood – næsten bedre end ægte træ

Det syntetiske plasttræ polywood er som skabt til havemøbler. Det ligner rigtigt træ, men kræver et minimum af vedligeholdelse og har lang levetid. Materialet afviser fugt og mug og kan i det daglige blot vaskes af med vand og sæbe. Det anbefales, at du bruger bordskånere og undgår glasprodukter direkte på overfladen i skarpt sollys pga. brandglaseffekten. Uden for sæson opbevarer du bedst dine polywood-møbler i et tørt og ventileret rum. Til vedligeholdelse anbefaler vi: Guardian poly wash.

Polyrattan – en moderne favorit

Polyrattan er efterhånden et velkendt materiale til havemøbler. Det er vejr- og UV-bestandigt, tåler høje temperatursvingninger og kræver et minimum af vedligeholdelse. Gør det rent med en blød børste og sæbevand og undgå brug af højtryksrenser og skrappe eller slibende rengøringsmidler. Uden for sæson opbevarer du bedst dine polyrattan-møbler i et tørt og ventileret rum. Til vedligeholdelse anbefaler vi: Guardian poly wash.

FSC-mærket eucalyptus – det miljøvenlige valg

FSC-mærket eucalyptus er et miljøvenligt valg. Det er produceret og designet til det danske sommerklima og efterbehandlet med en olie, der forebygger revner og sprækker. Husk at træ altid skal efterspændes, når det har tilpasset sig de nye omgivelser. Uden for sæson opbevarer du bedst dine møbler i et tørt og ventileret rum.

Akacie træ – et stærkt materiale

Akacie træ er en hårdfør træsort, som anvendes til både malede og oliebehandlede møbler. Får overfladen revner pga. træets naturlige tilpasningsproces, bør især malede møbler pudses med finkornet sandpapir og repareres med reparationsmaling – ellers kan der trænge fugt ind, og malingen vil skalle af. Møblerne gøres rent med mildt sæbevand og opbevares frostfrit om vinteren – undgå at dække dem til med f.eks. plast.

Bambus – det bæredygtige valg

Et af de nyere, men ekstremt populære materialer, er bambus. Og med god grund. Det er meget stærkt og nemt at bearbejde i møbelproduktion. Samtidig er det bæredygtigt, da bambus vokser ekstremt hurtigt og producerer 25 gange mere udbytte pr. hektar end løvskov. Bambus kan opnå en dyb glød, der ligner teaktræ. Den opstår naturligt pga. rørenes sukkerindhold, når bambussen dampes under tryk. Sørg for at mætte bordplader af bambus med olie, inden de tages i brug. Uden for sæsonen skal bambus opbevares indendørs i et ikke-opvarmet rum. Til vedligeholdelse anbefaler vi: Guardian ædeltræsrens og Guardian træolie.

Malet mahogni – smukt og klassisk

Nogle af ILVAs mest charmerende havemøbler fremstilles i malet mahogni. Det er et levende materiale, der som alt andet træ påvirkes af fugt og temperatur. Trækker der harpiks eller olie ud gennem malingen, fjernes det med grundrens. Under meget tørre forhold, kan der opstå sprækker i malingen, så træet kan suge fugt – reparér revnerne med maling. Uden for sæsonen skal malet mahogni opbevares indendørs i tørt og ventileret, og du bør ikke overdække dine møbler med plast.

Textilin – for en behagelig komfort

Textilin er et miljøvenligt fremstillet materiale, der egner sig fremragende til havemøbler. Det består af polyesterfibre dækket med vinyl, som giver en god siddekomfort, da materialet ikke strækker sig. Samtidigt kan regn og snavs kan passere igennem. Textilin rengøres med svamp, klud og sæbevand. Uden for sæson opbevarer du bedst dine textilin-møbler i et tørt og ventileret rum.

Fibercement – til det rå look

Kan du lide det rå look, kan du med fordel vælge dine havemøbler i fibercement. Det er et stærkt naturmateriale, som giver en let overflade med en høj styrke og som er vejrbestandig. Husk at mætte overfladen med voks. Eventuelle mindre revner kan slibes forsigtigt, og aflejringer af salt eller kalk kan fjernes med eddike – husk at efterpolér med voks. Opbevares i et tørt og ventileret rum. Til vedligeholdelse anbefaler vi: Guardian stone sealer eller Guardian bivoks.

Teaktræ – holder sig flot længe

Havemøbler i teaktræ er yderst hårdføre og holdbare, da træet fra naturens side er meget hårdt og olierigt. Du kan vælge at lade dine havemøbler i teak stå ubehandlede, og de vil med tiden få en sølvgrå overflade, eller du kan vælge at oliebehandle dem i løbet af sommeren, og de vil stå med en varm og gylden glød. Teaktræsmøbler kan tåle at stå ude hele året, men du forlænger møblernes levetid ved at opbevare dem i et tørt og ventileret rum uden for sæson. Til vedligeholdelse anbefaler vi: Guardian ædeltræsrens og Guardian træolie til havemøbler.

Plastfibre – minimum af vedligeholdelse

Havemøbler med de vejrbestandige plastfibre er for dig, der ønsker møbler, som ikke behøver anden vedligeholdelse end en våd klud indimellem. Samtidig er havemøbler med plastprodukt på sæde og ryg i de senere år blevet bedre i kvalitet og design. Det betyder, at du sagtens kan få pæne og holdbare møbler, selvom du vælger plast.

Natursten – god til sol og varme

Natursten som granit, marmor og skifer tåler store mængder varme - en stor fordel, når sommeren byder på stærk sol og høje temperature. Med alle former for natursten er det vigtigt med en grundig pleje med de rigtige plejemidler både før og især i den første tid efter ibrugtagning. Brug en stenolie, som sikrer dig den varige glæde ved materialet. Natursten opbevares udendørs hele året. Til vedligehold anbefaler vi: Guardian stone sealer.

Parasoller og pavilloner

På en hed sommerdag kan det være befriende at svale sig i skyggen fra en parasol eller en pavillon. Skulle der komme pletter og snavs på overtrækket kan du rengøre stoffet med en svamp og en mild sæbeopløsning. Husk at skylle grundigt efter med vand. Når parasollen ikke er i brug, har den bedst af at blive opbevaret tørt og tildækket – så undgår du jordslåede pletter.

Hynder

Hynder til udendørs brug er ofte lavet af polyester, dralon eller bomuld. Tjek efter på produktspecifikationerne, om dine hynder tåler maskinvask. Efter maskinvask kan du sætte hynderne til tørring på højkant, så tørrer de hurtigere. Hvis dine hynder ikke tåler maskinvask, kan du fjerne støv og krummer med en støvsuger og snavs og pletter med en ren fnugfri klud. Om vinteren opbevarer du bedst dine hynder et tørt og ventileret sted.***Læderpleje: Med den rette læderpleje kan du holde dine lædermøbler smukke i mange år.

Læder er et naturprodukt, og derfor er det på samme måde som med træ: Der er ikke to huder, der er helt ens. Hudens udseende og egenskaber varierer efter, hvilken del af dyret den kommer fra, og hvilke påvirkninger den har været udsat for. Læderet kan være fra okser eller bøfler. Bøffellæder har som regel en grovere struktur og større variationer i udseendet. Alt læder bør beskyttes mod sollys og stærk varme. Hold derfor dine lædermøbler i god afstand fra vinduer, brændeovne og radiatorer. Husk også, at fedt nedbryder læder på samme måde som det nedbryder stof. Undgå derfor at spilde eller krumme med fedtholdig mad, snacks osv.

Læder kræver som regel ikke megen vedligeholdelse, men kan heller ikke klare sig helt uden. To til tre gange læderpleje om året er som regel nok. Lædermøbler der er udsat for meget slid, tilsmudsning og udtørring skal som regel vedligeholdes oftere end ved normale forhold.

Lædertyper

Læder med overfladebeskyttelse er rimeligt let at holde, og det modstår de fleste brugspåvirkninger. Overfladebehandlet læder aftørres med hårdt opvredet blød fnugfri klud i rent vand. Undgå at gnide for kraftigt på læderet. Semi-anilin- og anilinlæder er læder uden overfladebeskyttelse. Overfalden er blød, lækker og smidig. Lysægtheden er ikke stor, og derfor bør det beskyttes mod direkte lys for at undgå farvetab. Det opsuger let væsker og fedt f.eks. fra håret, og det bliver ofte mørkere i brug. By-Cast læder sælges under forskellige handelsnavne. F.eks. Royal, Creta og Oleosa. By-Cast læder er spalt (kødsiden), der har fået påtrykt en kunstig narv og derefter er overfladebehandlet med en polyurethan belægning. Denne type læder kan ikke ånde på samme måde som andre typer læder, og det kan føles lidt varmt/fugtigt at sidde på. For at bevare overfladen smidig skal den vedligeholdes med en egnet lædercreme. Ovenstående lædertyper kan plejes og vedligeholdes med produkterne fra Guardian Læderplejesæt. Alt efter hvilken type læder der er tale om anbefaler ILVA, at du behandler dine lædermøbler to til seks gange om året.

Generelle råd til læderpleje

 • Du kan med fordel behandle dine nye lædermøbler med Guardian Lædercreme inden de tages i brug.
 • Til daglig rengøring er det tilstrækkeligt at bruge en hårdt opvredet blød og fnugfri klud i rent vand.
 • Lædermøbler bør støvsuges en gang om måneden (men pas på ikke at ridse).
 • Placer aldrig lædermøbler direkte op af varmekilder og beskyt dem mod direkte sollys, da det udtørrer læderet og nedbryder læderets egenskaber.
 • Tør straks op med en blød sugende klud, hvis du spilder, så du undgår skjolder og pletter.
 • Brug aldrig sulfo, benzin eller andre kemikalier på læder, da dette kan nedbryde og ødelægge læderet.
 • Læder er et naturprodukt og patineres derfor i brug. Det er ikke en fejl ved læderet, men kun naturligt.
 • Vær opmærksom på, at nyt tøj (som f.eks. jeans) ofte indeholder en del overskudsfarve, som let kan smitte af på lædermøbler og det kan være meget vanskeligt at fjerne.

Linoleum

Linoleum er et 100% naturprodukt, som er fremstillet af råvare udvundet af planter eller træer. Nogle af fordelene ved linoleum er, at det er støjdæmpende, rengøringsvenligt og afvisende over for fedtede fingre.

 • Linoleum tåler ikke fedtfjernende rengøringsmidler som sulfo, Ajax ol. Rengør i stedet dine linoleumsoverflader med en blød, fugtig klud opvredet i rent vand.
 • Føler du at bordpladen trænger til en ekstra grundig rengøring, så brug et linoleumsplejemiddel som f.eks. Guardian Linoleumssæbe.
 • Undgå at sætte varme ting over 80 grader direkte på et linoleumsbord.

Madrasser

Madrasser kræver ikke megen vedligeholdelse. Men som med polstermøbler sker der en vis “sætning” i materialet, det vil sige en fordybning, som kan modvirkes ved at man vender sin madras ofte. Der skal byttes om på hoved- og fodende, og hvis det er muligt også på for- og bagside. Husk også at vende topmadrassen en gang imellem.

 • Du vedligeholder din madras ved at støvsuge den fra tid til anden. Pletter fjernes med rensemiddel ofte baseret på demineraliseret vand.
 • Husk desuden at lufte ud i soveværelset en gang dagligt, så du opnår den optimale ventilation til din madras og dine dyner og puder.

Møbelbetræk

Møbelbetræk kan være fremstillet af plast, naturfibre eller syntetiske fibre. Her er en guide til de forskellige materialer, så det er let for dig at vedligeholde dine betrukne møbler.

Plast, læderlook, rulook

Plast, læderlook og rulook er alle syntetiske materialer, der kan være behandlet på forskellige måder. Vær opmærksom på, at cigaretgløder kan smelte i materialet og efterlade små huller. De fleste materialer inden for denne kategori tåler vand og sæbevand, men spørg hos ILVA, hvis du er i tvivl.

Uld

Uld er både smudsafvisende og elastisk. Gløder, der fjernes omgående, efterlader ingen mærker. Uldstof kan i begyndelsen afgive lidt overskudsfibre fra overfladen, men det har ingen betydning for kvaliteten.

Hør

Hør har engod slidstyrke, men det tåler ikke at blive “knækket”. Desuden er det ret modtageligt overfor smuds, og det anvendes derfor sjældent på meget bløde puder.

Bomuld

Bomuld har en god slidstyrke, men påtrykte mønstre er ofte ikke modstandsdygtige over for slid og sollys. Groft tøj som denim osv. slider hårdt på bomuld, og bomuld er derfor ofte uegnet til møbler, som udsættes for meget sollys eller stort dagligt slid. Vær forsigtig med at rense dit bomuldsbetræk, da farven kan ændre sig. Er betrækket aftageligt, så husk at se efter vaskeanvisningen, før du vasker.

Syntetiske fibre

Polyester, nylon, velour, microfibre, m.v. er typer af betræk, som er slidstærke og lette at holde. Men gløder efterlader små huller, og velour kan f.eks. skifte farve, når lyset kommer fra forskellige retninger. Dette er ikke en fejl, men naturligt for stoffet. Farveændringer er lysfænomener og har dog ingen betydning for slidstyrken. Generelt gælder det for møbelbetræk at det ikke kan vaskes. Du vedligeholder dine stofbetrukne møbler bedst enten ved at støvsuge dem eller ved at pletrense dem. At betrækket er aftageligt betyder ikke, at det altid kan renses eller vaskes. Se efter, om der er påsyet vaske/rensevejledning. Er der ingen mærker, så spørg i ILVA, før du vasker eller renser dine stofbetrukne møbler.

Polstermaterialer

Polstermøbler kan være lavet af fjedre, polyether- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller en kombination af materialer. Al polstring ændrer sig i brugen. Et godt råd er derfor at ombytte puder og hynder og ikke altid sidde det samme sted. På den måde opnår du, at polstringen “sætter sig” og bliver jævn over hele siddefladen.

Polstring skal ikke vedligeholdes, men giv eventuelt dine hynder og puder en tur med støvsugeren eller bank dem fri for støv og snavs med jævne mellemrum.

Vedligeholdelse og pleje af polstermaterialer

Polstermøbler kan være lavet af fjedre, polyæter- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller en kombination af materialer. Al polstring ændrer sig i brugen. Et godt råd er derfor at ombytte puder og hynder og ikke altid sidde det samme sted. På den måde opnår du, at polstringen “sætter sig” og bliver jævn over hele siddefladen.

Polstring skal ikke vedligeholdes, men giv eventuelt dine hynder og puder en tur med støvsugeren eller bank dem fri for støv og snavs med jævne mellemrum.

Vedligeholdelse og pleje af tæpper

Støvsugeren er dine tæppers bedste ven. Støvsugeren fanger det overskudsuld, som særligt sidder i tæpperne i starten. Sørg derfor for at støvsuge dine tæpper jævnligt og husk at gøre det i luvens retning, så tæppet holder faconen.

Pletter og rensning

Skulle du være så uheldig at spilde på dit tæppe, så er her en let fremgangsmåde: Dup straks på området med en hvid bomuldsklud for at undgå, at pletten trænger ind i fibrene. Hæld derefter forsigtigt lidt danskvand på pletten og dup igen med en hvid bomuldsklud. Drys kartoffelmel på området og lad det tørre ind, så det til sidst kan støvsuges væk og pletten er fjernet. Forsvinder pletten ikke, bør du indlevere tæppet til rensning hos en fagmand. Vær opmærksom på, at tæpper aldrig må kemisk renses eller udsættes for kemikalier, da det vil reducere tæppets smudsafvisende evne. Det er derfor en god idé at dreje tæppet et par gange om året for at fordele slid. Anbring evt. filt under benene på tungere møbler, som står oven på dit tæppe.

Vedligeholdelse og pleje af træmøbler

Træ er et unikt og levende naturmateriale. Åretegninger og knaster er en del af træets natur, og ikke to træmøbler er ens. Træ er også i en stadig forandringsproces, og det bevirker, at farver og strukturer ændrer sig gennem hele dit træmøbels levetid.

Beskyt mod solen

Mange træsorter har stor farveændring i begyndelsen, så derfor er det en god idé at lade sine træoverflader stå udækket uden vaser, nips, osv. i de første måneder. Ønsker du at træet forbliver uforandret, kan processerne sinkes ved at beskytte træet mod sollys og forandringer i luftfugtigheden.

Vand og træ

Vand bør kun anvendes i små mængder på træmøbler - tør straks op hvis du spilder, og brug en hårdt opvredet klud til aftørring. Massivt træ kan “arbejde” når luftens fugtighed skifter. Det betyder, at f. eks. bordplader kan blive ru eller let buede, og at specielt fyrretræ og bøgetræ kan få “vindridser” - små revner mellem årerne.

Træ og luftfugtighed

Massivt ubehandlet træ bør kunne ”ånde”, så det kan indstille sig efter luftfugtigheden i rummet. Dæk derfor aldrig massive træmøbler med lufttætte materiale som f. eks. plastic eller voksdug i mere end 12 timer ad gangen. På samme måde bør du ikke opbevare dine træmøbler i rum, hvor luftfugtigheden er meget svingende, da træet vil indstille sig efter omgivelserne, og store ændringer vil kunne ødelægge træets struktur. Undgå uopvarmede lofter, kældre, udhuse og lignende steder, og husk også at beskytte dine træmøbler mod varme fra gryder, radiatorer o.l.

Ubehandlede og sæbebehandlede overflader

Til dagligt kan du blot tørre dine ubehandlede og sæbebehandlede træoverflader af med en blød klud, som er opvredet i lunkent eller varmt vand – tør altid med årernes retning. Til en grundigere rengøring kan du bruge en sæbeopløsning bestående af 1/4 dl sæbespåner til 1 liter demineraliseret lunkent vand eller Guardian Trærens. Husk at ubehandlede møbler skal være af teaktræ for at kunne stå ude, mens andre ædeltræsorter skal behandles med træolie eller anden beskyttelse for at kunne tåle at stå i haven.

Voksbehandlede træmøbler

Modsat ubehandlede eller sæbebehandlede træmøbler tåler voksbehandlede træmøbler ikke sæbeopløsning. Du gør dem rene ved at tørre dem over med en tør klud. Til grundig rengøring kan du bruge lidt mineralsk terpentin eller Guardian Trærens - husk at tørre efter med en fnugfri klud og efterbehandle med et tyndt lag møbelvoks.

Lakerede overflader

Brug en ren, tør klud eller vrid den hårdt op i rent vand. Bemærk dog at visse ældre møbler ikke tåler den mindste smule fugt. De fleste laktyper tåler sæbe og mildere rengøringsmidler, mens blanke og skinnende lakoverflader kan poleres med Guardian Lakpleje. Til en grundig rengøring af matte lakoverflader anbefaler ILVA Guardian Lakvask.

Oliebehandlede overflader

Du rengør dine oliebehandlede træoverflader med en klud, der er ren og tør eller hårdt opvredet i vand og sæbe. Til grundigere rengøring anbefaler ILVA at bruge Guardian Trærens to til fire gange om året. Er dine møbler lavet i hårdere træsorter som f.eks. bøg, eg, valnød og teak anbefaler vi Guardian Ædeltræsolie, og er dine møbler lavet i blødere som f.eks. nåletræ anbefaler vi Guardian Bio-Olie.

Ludbehandlet træ

Ludbehandlede træmøbler skal efterbehandles med specialmidler for at træet ikke udtørrer og får revner, sprækker og buede overflader. Til grundig rengøring anbefaler ILVA at bruge Guardian Trærens efterfulgt af en behandling med Guardian Bio-Olie.

Generelle råd til pleje af træmøbler

Rengøring, slibning og andre behandlinger af træ skal altid ske med træets åreretning. Undgå at stille varme og fugtige ting direkte på træet, da dette kan give skjolder. Undgå at placere dine træmøbler tæt ved stærke varmekilder, da det kan påvirke træet. Husk på, at træ aldrig bør overdækkes permanent med lufttætte materialer i længere perioder.

Pleje af møbler i stål og aluminium

Møbler i stål og aluminium tåler næsten alt, men fugt kan give rust og misfarvning. Jern, stål og aluminium rengøres med en tør klud. Grundig rengøring kan ske med en klud opvredet i sæbevand eller Guardian Stålrens - husk blot at tørre efter. asd