Portræt af en 100% familieejet virksomhed i TerndrupDet startede småt i 1951 i et lokale på 16 m². I 2020 disponeres der over ca. 2000 m² lager og 4900 m2 forretningslokaler
Max Jessen overtog i 1946 en tømrer- og snedkervirksomhed og begyndte så småt også at handle med møbler og tæpper.

Idemøbler Max Jessen Historie

Et mindre butikslokale ved siden af privatbeboelsen blev købt i 1951. Men dette salgslokale blev snart for trangt og endnu et butikslokale blev købt til, og senere blev der yderligere opført et større salgs- og udstillingslokale på den modsatte side af Aalborgvej, således at forretningen nu rådede over 1300 m².

I slutningen af tresserne havde forretningen også en filial i Aalborg, der hvor FØTEX ligger nu.

Max Jessen Boligmontering var den første møbelforretning, der anskaffede en møbelbus. Et initiativ der vakte opsigt, idet de fleste møbelforretninger dengang entrerede med lokale vognmænd om transport af de solgte møbler.

Den næste udvidelse skete med opførelsen af to butikslokaler i Terndrup-Centret på hver 500 m² - indrettet som specialafdelinger for henholdsvis senge og tæpper.

Efter en brand på Aalborgvej i 1981 var det nødvendigt med en ny og tidssvarende løsning. Derfor blev det store areal ved omfartsvejen erhvervet og i 1985 stod et nyt moderne møbelhus på 2000 m² klar til at rumme alle bolighusets afdelinger.

I år 2000 blev der tilbygget yderligere 1100 m² salgs- og udstillingsareal, og i 2004 opførtes endnu en tilbygning på ca. 1000 m², der primært rummer en specialafdeling for senge.

I 2006 er en længe tiltrængt udvidelse af lagerkapaciteten gennemført. Der blev købt et tilstødende grundareal, så den eksisternede lagerhal kunne blive forlænget. Der er dermed skabt den fornødne plads til at håndtere de mange møbler der skal ind og ud. Den eksisterende lagerhal gennemgik samtidigt en grundig renovering.

Derudover er der i 2006 også foretaget en væsentlig forbedring af tilkørselsforholdene og etableret en tidssvarende P-plads ved forretningen. Og endelig har forretningen i 2006 fået en markant indgangsportal og en høj pyramideformet glasoverdækning af det tidligere indgangsareal. Her er der indrettet cafe i hyggelige omgivelser med bl.a. vandbassin med fisk..

Max Jessen var i 1969 en af initiativtagerne til stiftelsen af IDEmøbler, og forretningen har siden været medlem heraf. IDEmøbler indgik i november 2007 fællesejerskab med kapitalfonden Axcel om aktiviteterne i møbelkæden. IDEmøbler Max Jessen A/S Terndrup fortsætter som en selvstændig IDE-butik i dette samarbejde med Danmarks største møbelkæde.

For at skabe endnu bedre præsentationsmuligher for de mest populære møbler, har vi i 2011 opført et ca. 1000 m² stort bygningsafsnit i flere forskudte planer. Afdelingen vil fortrinsvis indeholde lædermøbler og derfor kalder vi det også for "Design- og Lædercenter". Her findes bl.a. studier med Stressless og lækre italienske designmøbler. Udvidelsen betyder tillige, at den øvrige del af forretningen kommer til at fremstå endnu mere indbydende, med en tydelig opdeling af afdelingerne med de forskellige møbelgrupper.

I 2015 begyndte IDEmøbler Max Jessen at importere de amerikanske La-Z-Boy-lænestole og -sofaer med indbyggede fodskamler. La-Z-Boy er verdens 2. største møbelproducent og fremstiller særdeles komfortable møbler med stof- og især læderbetræk.

I 2016 blev forretningen udvidet med en webshop med varer fra udvalgte leverandører, så der nu i højere grad leveres møbler til kunder i hele Danmark.
Ligeledes i 2016 udvidede IDEmøbler Max Jessen med egen stor erhvervsafdeling, og kan nu levere komplette indretningsløsninger til cafeer, kontorer, kantiner mv. til såvel store som små virksomheder.

2018 blev året, hvor en ny designafdeling kom til Terndrup. Trenden går i retning af arkitekttegnede møbler af navne som Arne Jacobsen, Poul M Volther, Margrethe Odgaard, Børge Mogensen med mange flere. 
Unge brands myldrer frem med stor succes. HAY, AUDO, Nordal, By, MUUBS, SACKit, Normann-Copenhagen, NORR11, 101CPH og GAZZDA er opvokset gennem 00'erne og gamle hæderkronede virksomheder, som ligger inde med kendte arketikttegnede møbler, som FDB vækkes i den grad til live. 
1000m2 MAX Design hus indrettes med rå materialer som beton, stål og glas til et nyt smart designcenter med alt i møbler, brugskunst og belysning fra de trendskabende nye leverandører. 

I 2020 blev nye sengebrands tilføjet: Carpe Diem og Jensen senge kan nu også fås i Terndrup.

I oktober 2020 var byggeriet af nyt lager færdigt og samtidig indviede man MAX Outlet - helt i tidens ånd med lagersalg og OUTLET, som man kender det fra udlandet..
Leverandører til Outletten er de samme som altid, men denne afdeling er med rester, udgåede varer, varer med små fejl, sidste sæsons møbler - MAXOutlet blev fra starten en stor succes og med god synergi effekt til hovedforretningen. 

I 2021 var det tid til helt nyt IT system, så Navision blev implementeret i hele huset og gjorde arbejdsgangene mere rentable, en mere nøjagtig lagerstyring og i det hele taget lever det system meget bedre op til tidens krav. 

IDEmøbler - kædens tilblivelse

Idemøbler Max Jessen Historie

Som omtalt andetsteds på disse sider var Max Jessen en af initiativtagerne til dannelsen af møbelkæden IDEmøbler i 1969. Formålet var at rationalisere og effektivisere markedsføring og indkøb for et antal eksisterende møbelhandlere.

Bomærket havde allerede eksisteret siden 1962, hvor reklamemanden Knud Aaes havde fået ideen til at markedsføre møbler via et fælles katalog og en fælles identitet.

Omkring 30-40 møbelhandlere var dengang med i katalogudsendelserne, men efterhånden syntes flere af forretningerne, at reklamemanden var blevet for smart og følte, at medlemsskabet var blevet et fordyrende mellemled.

En kreds af møbelforhandlere dannede derfor Bo-Køb som et alternativ til det daværende Idé Møbler. Og i 1969 kom det til et endeligt brud med Knud Aaes, men det lykkedes at købe retten til at bruge både bomærket og navnet 'Idé Møbler'.

Der var ikke helt enighed om, hvad der skulle betales for rettighederne, så hver af initiativtagerne foreslog et beløb. Derefter lagde man beløbene sammen og dividerede med antal forslag. Resultatet blev 400.000 kr. - og det blev prisen.

Den 1. august 1969 blev der afholdt stiftende generalforsamling for Indkøbsforeningen Ide Møbler. Dette blev således grundlaget for det omfattende og effektive samarbejde der eksisterer i dag.

Den 30. november 2007 indgik IDEmøbler partnerskab med kapitalfonden Axcel, hvilket betyder, at 32 IDEmøbler butikker i Danmark blev samlet i en integreret kæde med fællesejerskab i et nystiftet selskab, IDdesign a/s. De oprindelige indehavere ejer nu ca. 40 % af kæden og Axcel ejer ca. 60 %. Kædens resterende 5 butikker i Danmark (og de nordatlantiske) er tilknyttet med samarbejdsaftaler.

I marts måned 2013 blev det meddelt, at JYSK v/Lars Larsen overtager 80% af aktierne i IDdesign A/S, der udover IDEmøbler også har ejet møbelkæden ILVA siden 2009. Max Jessen A/S er en selvstænding butik, men sammen med butikkerne i Næstved, Skagen og Thorshavn fortsat tilknyttet IDEmøbler med samarbejdsaftaler.
19. August 2019 sov Lars Larsen ind 71 år gammel og nåede desværre ikke at opleve at IDEmøbler forretningerne alle blev til ILVA og dermed et endnu større og stærkere boligunivers.


ILVA er et levende og inspirerende boligunivers, med et stort udvalg af møbler og boligtilbehør. Vi er helt tilbage i 1961, hvor Jørgen Linde - en selvstændig og visionær møbelhandler, slog dørene op til sin første butik. 
Gennem årene har ILVA udviklet sig til, at være blandt danskernes absolut foretrukne bolighuse, når der skulle hentes ny inspiration og rådgivning til hjemmet. 
ILVA er i dag Danmarks største og førende detailhandel indenfor møbler og boligindretning. 
I ILVA vil vi være de bedste til at udbyde, rådgive og inspirere til, hvd der skaber interessante og personlige hjem.
Det er det, der altid har drevet os - siden 1961. 

Portræt af en forretningsmand i Terndrup

Max Jessen

Max Jessen - født og opvokset i Blåvand i Vestjylland ...

Møbelhandler Max Jessen Terndrup blev født i Blåvand, Danmarks vestligste punkt. I familien var der 13 børn, så Max kom allerede ud at tjene som 9 årig. Han var hjorddreng og passede får ude i klitterne. Men håndværk havde hans interesse, og det lykkedes ham at få en læreplads som snedker/tømrer. Han kom senere på håndværkerhøjskole i Haslev.

I 1940 var han indkaldt ved militæret og havde tjeneste ved infanteriet i Sønderjylland. Max havde således vagttjeneste den 9.april, da tyske tropper overskred grænsen, men ved skæbnens lod havde han byttet vagttjeneste med en kammerat, som blev skudt af tyskerne. En oplevelse som kom til at præge Max gennem hele livet, og som veteran deltog han trofast hvert år 9.april i mindehøjtideligheden på Kasernen i Haderslev.

Efter at have arbejdet som tømrersvend på forskellige arbejdspladser bl.a. i Esbjerg gik han i kompagniskab med tømrermester M. Bjerglund i Aars i 1944, hvor firmaet kom til opføre flere af byens store ejendomme bl.a. posthuset i Aars.

Men i 1946 overtog han en tømrerforretning på Aalborgvej i Terndrup, og der forelskede han sig i naboens pige Gudrun, som han giftede sig med i 1949.

Ved Max Jessens initiativ og gåpåmod voksede forretningen snart, og han havde flere store arbejder på egnen, bl.a. Bælum Skole m.m. Snart blev forretningen udvidet med en bedemandsafdeling, den første rustvogn var således en kombineret arbejds- og rustvogn, som ved en let detalje kunne laves om hurtig.

Forretningen blev også udvidet med enkelte møbler, kommoder, klædeskabe, linoleumstæpper, og senere vendetæpper m.m., en afdeling som fru Gudrun delvis passede.

Og forretningen voksende støt, snart blev der inddraget nye lokaler i ejendommen, samt en ejendom på modsat side af Aalborgvej blev erhvervet og indrettet med lokaler til møbler. Max Jessen indså tidligt, at det var nødvendigt med rationel indkøb af møbler fra de forskellige fabrikker, og tog derfor initiativ til at etablere indkøbskæden IDE møbler.

Det begyndte med møbler i selvbetjeningsbokse til discount priser, men blev senere ændret til en del møbler i afhentnings- / samlselv pakker, hvilket dog kun gælder enkelte ting i den billigere del af udvalget. Men ellers omfatter IDEmøblers udvalg alle former for kvalitetsmøbler fra de populære moderne stilarter til de mere eksklusive lædermøbler og virkelige stilmøbler.

Men også snedker/tømrervirksomheden voksede, og da det store byggeboom satte ind i slutningen af tresserne tog Max Jessen også initiativ til at starte Terndrup Byggeselskab sammen med byens øvrige håndværksvirksomheder, og store arealer blev erhvervet, bl.a. en del af Terndrupgårdens jord, og mange parcelhuse blev bygget. Terndrup Centret blev etableret med rutebilstation og butikslokaler m.m.

I 1981 nedbrændte det store forretningskompleks på Aalborgvej delvist og forretningen blev flyttet ud i to butikslokaler i Terndrup-Centret på hver ca. 500 m², det ene med specialafdeling for senge og sengeudstyr, og det andet udelukkende med tæpper og gulvbelægning.

Men også der blev lokalerne for små, så i 1985 blev det store areal ved omfartsvejen erhvervet og et nyt moderne møbelhus på 2000 m² blev etableret, og i år 2000 udvidet med 1100 m², så det nu står som landsdelens største møbelhus. Endnu en udvidelse på ca. 1000 m² (søvncenter) stod færdig i 2004.

Service og kundepleje har altid været i højsædet hos Max Jessen, der førte an med anskaffelse af en møbelbus til levering af møbler. Endvidere er kunderne blevet tilbudt at få møblerne hjem på prøve, så de kunne se, hvordan de passede ind i interiøret. Et kontosystem er også noget der været tilbudt kunderne i møbelhuset, som i dag er udstyret med alt til boligen; tæpper, møbler, sengeudstyr, belysning, billeder og malerier. Der er møbler til børneværelset, teenager hybelen, opholdstuen, kontoret og fritidshuset, ligesom forretningen altid har haft et stort udvalg i senge og boxmadrasser.

Selvom Max Jessen var en travl optaget mand, havde han dog altid overskud til at gå i kirke næsten hver søndag. Max tog også del i mange andre aktiviteter. Han har således været aktiv indenfor KFUM&K, men også sin bys ve og vel tog han aktivt del i, bl. a. som formand for Terndrup Vandværk og Terndrup El-forsyning. Den danske frimurerorden optog også en stor plads i Max' liv.

Bedemandforretningen blev afhændet i 2001 mens byggevirksomheden, MAX BYG videreføres af sønnen Jes Jessen, der også er indehaver af Jes Washing.

Efter Max Jessens død den 4. december 2003 videreføres Max Jessen A/S og IDEmøbler/ILVA Terndrup af sønnen Lau Jessen, der siden 1985 har været medejer og tillige daglig leder af forretningen.